Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ


Κλίμα έντονης ανησυχίας και ανασφάλειας, έχει προκαλέσει στην Κίνα η πολύνεκρη επίθεση από ένοπλους μουσουλμάνους σε τελωνειακό σταθμό της επαρχίας Ζινζιάνγκ, μόλις 4 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκεκριμένα,δύο άτομα τα οποία οδηγούσαν φορτηγό όρμησαν προς την πύλη του σταθμού και αφού προκάλεσαν σφοδρή σύγκρουση,εν συνεχεία εκτόξευσαν δύο χειροβομβίδες,προκαλώντας τον θάνατο 16 αστυνομικών και τον τραυματισμό 14.

Πολλοί κάτοικοι,θορυβημένοι από τα γεγονότα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους έως ότου τελειώσουν οι αγώνες φοβούμενοι τα χειρότερα,τη στιγμή που οι αρμόδιες αρχές δεν πείθουν όταν διατυμπανίζουν πως όλα είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η αντίδραση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μέσω της περίφημης εκπροσώπου τύπου Ζιζέλ Ντέιβις,είναι επιεικώς κωμική και απαράδεκτη.Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ένα τόσο σημαντικό περιστατικό ως «εσωτερικό της Κίνας»,καθώς δικυβεύονται οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων θεατών και αθλητών από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Ακόμη,η δήλωση πως η ΔΟΕ δεν έχει να πει κάτι άλλο προς το παρόν,ήταν εντελώς άστοχη .Καλύτερα να μην έμπεναν καν στον κόπο να κάνουν δηλώσεις αν δεν είχαν κάτι ουσιαστικό να πουν,θα εκτείθονταν πιο λίγο.

Δεν είναι ούτως ή άλλως λίγες οι ευθύνες της ίδιας της επιτροπής,που επέλεξε να διοργανώσει τους αγώνες σε μια χώρα που πάσχει από υπέρμετρη ατμοσφαιρική ρύπανση και καταβαράθρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες,η ΔΟΕ έκανε τα στραβά μάτια όταν οι δημοσιογράφοι στο IBC(παγκόσμιο κέντρο τύπου) δεν είχαν πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες,εξ αιτίας της κινεζικής λογοκρισίας.Δεν θα μπορούσε τώρα λοιπόν να κρατήσει διαφορετική στάση.

Όσον αφορά την επίθεση,ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας εκφράζουν την άποψη ότι ίσως να είναι το προμήνυμα για μια σειρά άλλων επιθέσεων ακόμα μεγαλύτερης έντασης.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό,ο φόβος για ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης,πολλαπλασιάζεται αυτομάτως και από το γεγονός οτι τέτοιου είδους γεγονότα που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου,αποτελούν πόλο έλξης για τους επίδοξους τρομοκράτες.

Παράλληλα,είναι πασιφανές οτι οι διαμαρτυρίες των μουσουλμάνων και κυρίως όσων έχουν καταγωγή από το Θιβέτ,όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσουν κατά τη διάρκεια των αγώνων,αλλά θα γίνουν και πολύ πιο έντονες.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί διαφορετικά,αφού γνωρίζουν πως με όλα τα βλέμματα του κόσμου στραμμένα στη διοργάνωση,η προβολή των αιτημάτων τους φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη παγκοσμίως.

Το θέμα είναι αν η Κίνα είναι σε θέση να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο χτύπημα,γιατί με εκατοντάδες χιλιάδες θεατές και αθλητές συγκεντρωμένους σε συγκεκριμένα σημεία,η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.

Μπορεί το χτύπημα να έλαβε χώρα στο βορειοδυτικό μέρος της χώρας και αρκετά μακριά από την «καρδιά» των αγώνων,όμως τα αντανακλαστικά των αρχών έδειξαν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Τα μέτρα σαφώς έχουν ενταθεί και πολλαπλασιαστεί,ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί έως και πύραυλοι πλησίον των εγκαταστάσεων.Οι έλεγχοι όσων εισέρχονται ή εξέρχονται στη χώρα είναι εξονυχιστικοί,με την αστυνομία και τον στρατό να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση.

Το κατά πόσον θα αποδειχθούν αποτελεσματικοί οι έλεγχοι αυτοί δεν είναι εφικτό να το γνωρίζουμε από τώρα, θα το δείξει ο χρόνος.Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να ελπίζουμε...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

MONO TIN ATHINA IXERAN NA KRAZOYN TA PAGKOSMIA MME KAI TELIKA DEN SINEVI TIPOTA.TORA NA DOYME ME TIN TROMOKRATIA

Unknown είπε...

e