Όταν η Σούπερ Λίγκα ανακοίνωνε την θέσπιση των πλέι-οφ για την ανάδειξη των ομάδων που θα έπαιρναν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια,υπήρξε έκδηλη η αμφιβολία για το κατά πόσο θα μπορούσε να επιτύχει ένα τέτοιο εγχείρημα.Έπειτα από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου θεσμού,οι απόψεις για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί και στο νέο πρωτάθλημα, είναι διφορούμενες.
Αναμφίβολα,το μίνι πρωτάθλημα δεν είχε την εμπορική επιτυχία που προσδοκούσαν τα μέλη της διοργανώτριας αρχής.Ο κόσμος δεν έδειξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον και η προσέλευση των θεατών δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.
Μεγάλο ρόλο σε αυτό, έπαιξε η βαθμολογική διαφορά που ξεκίνησαν τους αγώνες η ΑΕΚ και Παναθηναϊκός,σε σχέση με τους Άρη και Πανιώνιο.Πολύ γρήγορα φάνηκε πως μόνο οι δύο πρώτοι ήταν σε θέση να διεκδικήσουν το δεύτερο εισιτήριο του champions league,ενώ οι άλλες ομάδες περιορίστηκαν σε ρόλο καθαρά ρυθμιστικό.
Ακόμη,η "υπόθεση Βάλνερ" είχε αρνητικό αντίκτυπο και σε αυτό το σκέλος του πρωταθλήματος,καθώς αφ'ενός ήταν επί αρκετές ημέρες πρώτο θέμα στην επικαιρότητα επισκιάζοντας κάθε τι άλλο και αφ'ετέρου οδήγησε στην απαξίωση των αγώνων από πλευράς των ποδοσφαιριστών και διοικούντων της ΑΕΚ,οι οποίοι θεωρούσαν εαυτούς "ηθικούς πρωταθλητές".
Από την άλλη,είναι σαφές πως η ύπαρξη των πλέι-οφ συνέβαλλε τα μέγιστα,έτσι ώστε να μην υπάρχουν αδιάφορες ομάδες και κατ'επέκταση αγώνες,ειδικά προς το τέλος του πρωταθλήματος.Πολλές ομάδες που βρίσκονταν στην μέση της βαθμολογίας και έχοντας εξασφαλίσει την σωτηρία τους,δεν θα είχαν κανένα κίνητρο, αν δεν υπήρχε η προοπτική της εξόδου στην Ευρώπη μέσω των επιπλέον αγώνων.
Μετά την πτώση της χώρας μας στη βαθμολογία της uefa,που επέφερε μείωση στον αριθμό των ευρωπαϊκών εισιτηρίων,λύσεις όπως αυτές των πλέι-οφ είναι αναγκαίες ούτως ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος.
Σε αντίθετη περίπτωση και σε ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων, που μόνο οι 3 πρώτοι μέσω αυτού βγαίνουν στην Ευρωπη και άλλοι 3 υποβιβάζονται,είναι πολύ πιθανό να ξεκαθαρίζουν πολύ γρήγορα τα πράγματα και μια σειρά από ομάδες να παρουσιάζονται παντελώς αδιάφορες.
Συνοπτικά,τα πλέι-οφ πρέπει να διατηρηθούν με μια σειρά από αλλαγές που θα τα κάνουν πιο ελκυστικά.Αρχικά,είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν οι βαθμολογίες που ξεκινούν στο μίνι πρωτάθλημα οι ομάδες.
Η διαίρεση των βαθμών διαφοράς της κανονικής διάρκειας δια του τρία από τον πέμπτο,απέτυχε αφού δεν έδινε ουσιαστικά καμία ελπίδα στον τέταρτο και τον πέμπτο για το Τσάμπιονς Λιγκ.Αν υπάρξει επανεξέταση του τρόπου βαθμολόγησης,ο ανταγωνισμός θα είναι περισσότερο υπαρκτός.
Ακόμη,είναι αναγκαίο να δοθούν κάποια κίνητρα οικονομικού χαρακτήρα(π.χ με βάση τις νίκες ή τους βαθμούς στα πλέι-οφ),ωστε να υπάρχει επιπλέον στόχος ακόμη και για τις ομάδες που δεν έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον από ένα σημείο και μετά.
Η θέσπιση πλέι-άουτ,για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν,θα προσέδιδε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην μάχη της "ουράς",ενώ θα διαμόρφωνε ίδιες ισορροπίες και για τα δύο στρώματα της βαθμολογίας.Στα πλέι-άουτ δεν θα πρέπει να εμπλέκονται οι ομάδες της Β'Εθνικής(π.χ ο 3ος από το τέλος της Σούπερ Λίγκας να διεκδικεί ένα εισιτήριο με τον 3ο της Β'κατηγορίας),εξ'αιτίας του οτι τα μπάτζετ είναι διαφορετικά και κάτι ανάλογο δεν πέτυχε στο παρελθόν.
Τέλος,καλό θα ήταν ο τελικός κυπέλλου να διεξάγεται πριν την έναρξη των πλέι-οφ,για να αποφεχθούν φαινόμενα όπως του φετινού αγώνα Ολυμπιακός-Αρης,στον οποίο οι "ερυθρόλευκοι" ως πρωταθλητές είχαν να αγωνιστούν επί ένα μήνα,ενώ οι "αρειανοί",έδιναν στο ίδιο διάστημα επίσημους αγώνες.